K peki na žaru najbolj »paše« ajvar. Obožujemo ga tudi kar na kruhu ob narezku, otroka ga jesta zjutraj ob pečenih jajčkah »na oko«. Obožujejo ga tako vegani kot vegetarijanci. Moja draga gospa
Kuhko ga pa jé kar na žlico. Ali ga tudi vi obožujete tako kot mi?
To je recept, ki v prvi vrsti združuje in zadržuje družino pri kuhi in v kuhinji. To je recept, kako kuhaš s srcem in kako lahko naučiš otroke ljubezni do kuhanja in ustvarjanja lastne hrane. To je recept za ajvar gospe Kuhko, ki pa ga, seveda, združi tudi s »tapravim« receptom za ajvar, nič bat’!
Receptov za dober ajvar je veliko, a moja žena vedno vzame enega izmed navedenih; odvisno od količine. Namreč, eden je količinsko za ozimnico, drugi pa za »hitrejšo porabo«.
Ajvar za ozimnico
Avtor recepta: Klemen Košir Sestavine:
15 kg mesnate rdeče paprike
5 kg jajčevcev
1 l rastlinskega olja
1 dcl vinskega kisa, sol
Priprava:
Paprike in jajčevce operemo in spečemo v pečici, segreti na 200 ºC. Pečemo jih na rešetki ali pekaču. Poleti jih spečemo na žaru. Po približno petnajstih minutah, oziroma ko je koža črno zapečena, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Jajčevce pred pečenjem napikamo z vilico (rado jih raznese) in pečemo cele. Jajčevci morajo biti popolnoma mehki, zaradi njih dobi ajvar mehko, žametno, kremno strukturo.
Še tople paprike zložimo v večjo posodo in jih zapremo, da se malo ohladijo, potem jih lažje olupimo. Lahko jo tudi še vročo položimo v hladno vodo in olupimo. Če se lotimo po tem postopku, se mora paprika dobro odcediti oziroma jo zlagamo na brisačke, da dobro popijejo vso odvečno vodo. Pazljivo odstranimo vsa semena. Jajčevce prepolovimo po dolžini in z žlico izdolbemo meso. Odstranimo čim več grozdov semen. Meso paprike narežemo na trakove, meso jajčevcev grobo nasekljamo.
V loncu segrejemo pol kozarca olja in vanj stresemo pripravljeno maso. Pražimo na šibkem ognju (brez pokrovke) in pridno mešamo. V več korakih dolivamo olje, dokler ga »masa pije«. Po dveh do treh urah dušenja, ko se zgosti, dolijemo kis in posolimo. Premešamo, dušimo še četrt ure in odstavimo z ognja.
Toplo maso prelijemo v vroče kozarce, dobro zapremo in jih za eno uro damo v pečico na 100 ºC. Po uri pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo, da se ohladijo.
Ajvar za »hitrejšo porabo« Avtorica recepta: Urška Pavčnik
Za tri kozarčke volumna 250 ml potrebujete:
3 kg rdečih paprik
1 večji jajčevec
2 dl olja
sol po okusu
5 strokov česna
2-3 jedilne žlice alkoholnega kisafeferon (po želji)
Priprava:
Rdeče paprike in jajčevec smo spekli na žaru. Najbolje je, da paprike po pečenju za nekaj ur zaprete v neprodušno zaprto posodo in jih potem olupite, saj se olupki lepo zmehčajo in se paprike posledično bolj enostavno olupijo. Sredica jajčevca mora biti po peki popolnoma mehka.
Sredico jajčevca izdolbite in ji po večini odstranite peške. Paprike olupite in odstranite peške. Narežite jih na čim manjše koščke.
V posodi segrejte približno 1 dl olja, dodajte paprike in jajčevec in kuhajte približno dve uri. Vmes dodajte še sesekljane stroke česna. Med kuhanjem/dušenjem dodajajte še olje.
Na koncu začinite s soljo in alkoholnim kisom. Po želji, za bolj pikantno verzijo, lahko dodate še feferone.
Ajvar nadevajte v sterilizirane kozarčke, po vrhu pa vlijte vrelo olje in dobro zaprite.
Pošljite slike, kako je izpadel vaš ajvar in po katerem od »naših receptov« ste ga naredili! Obvezno pa upoštevajte prvi recept, vam rečem, da je zakon.