Kako pripraviti marinado:
Večer pred peko naredimo marinado tako, da v posodo damo sol, sladkor, poper, stroke česna in grobo sesekljano čebulo. Vse skupaj prelijemo z malo vroče vode, mešamo, da se vse skupaj dobro raztopi, nato dodamo hladno vodo. Opranega piščanca damo v marinado in dodamo toliko vode, da je pokrit cel piščanec. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo čez noč v hladilniku. Zjutraj piščanca vzamemo iz marinade, dobro osušimo in pustimo na suhem, da počaka na pečenje.
Kako pripraviti aromatično maslo:
V skledo damo maslo, ki se je na sobni temperaturi zmehčalo, dodamo nariban česen, naribano limonino lupinico in drobno sesekljan rožmarin, peteršilj, sol in poper ter vse skupaj dobro premešamo.
Krompir olupimo, prerežemo na pol in kuhamo v slani vodi približno 15 minut, precedimo in položimo na dno pečice. Med krompir damo cele glavice rdeče čebule, nato pa piščanca zunaj in znotraj premažemo z aromatiziranim maslom, notri damo na četrtine narezano limono (krače zvežemo z vrvico). Pekač pokrijemo in postavimo v pečico ogreto na 180 stopinj, pečemo približno eno uro. Po eni uri piščanca premažemo z aromatičnim maslom ter nadaljujemo s peko.
Po približno 2 urah pekač odpremo, dodamo prepolovljene glavice česna, po eno vejico rožmarina in šampinjone ter pečemo nepokrito (pečico povečamo na 220 stopinj). Piščanca ponovno namažemo z malo masla.
Ko je piščanec lepo zapečen, ga vzamemo ven in pokrijemo z alu folijo, da "počiva" (odstranimo česen in rožmarin), odlijemo sok, ki se je nabral v pekaču, zelenjavo vrnemo v pečico, da se zapeče.
Kako pripraviti preliv:
Iz ostanka omake naredimo preliv tako, da omako zavremo in dodamo 1-2 žlički moke, vse skupaj dobro premešamo z metlico, da preprečimo nastajanje grudic. Ko se omaka začne gostiti, jo prelijemo v servirno skledo.
Piščanca postrezite z omako, pečeno zelenjavo, polovico česna in nekaj rezin limone. Tako pripravljen piščanec je neverjetno mehak in sočen.